Author Topic: [SOLVED] Orientacyjny czas życia PCLinuxOS-a bez reinstalacji.  (Read 2585 times)

Offline AdamR

• Jr. Member
  • **
Cześć, chciałbym się zapytać, ile tak mniej więcej PCLinuxOS może działać bez reinstalacji? Przyjmujemy że:
- użytkownik nie instaluje nieznanych pakietów
- regularnie aktualizuje
- czyści i dba o system :)
Z tego co pamiętam to przy zmianie 2009-->2010 wszyscy musieli reinstalować systemy, za sprawą chyba skryptów bootowania (no i nowego KDE).
Pytanie może trochę dziwne (hipotetyczne, prawda?), ale dla mnie bardzo ważne. Muszę poczekać do grudnia na nowy napęd, do tego czasu PCLOS musi mi działać bez przeszkód. Ostatnio po przywracaniu obrazu partycji z Windows straciłem GRUB-a, musiałem bootować PCLOS-a przez GRUB4DOS i użyć zreinstalować bootloadera.
Instrukcja jak zachować system w dobrym stanie mówi że PCLOS raz zainstalowany działa do 4 lat, okres bardzo długi, ale jednak dużo się dzieje z oprogramowaniem.
Adam

BTW: Udało mi się ostatnio namówić kilka osób na PCLOS-a, jedna korzysta z niego jako główny system  :D
« Last Edit: August 11, 2011, 10:01:09 AM by AdamR »

Offline AndrzejL

• PCLinuxOS Tester
  • Super Villain
  • RLU #490933
    • Wordpress On The Wardrobe...
Re: Orientacyjny czas życia PCLinuxOS-a bez reinstalacji.
« Reply #1 on: August 11, 2011, 08:32:13 AM »
Czesc.

System bedzie stal stabilnie do 4 lat od momentu poprzedniej wymuszonej reinstalacji co ostatnio wydarzylo sie w przypadku iso 2010.

Czasem zdarzaja sie wtopy ale to jest dosc rzadkie wiec odpowiedz brzmi do 4 lat.

Andrzej

Offline AdamR

• Jr. Member
  • **
« Reply #2 on: August 11, 2011, 08:57:10 AM »
Świetnie :)
Mam jeszcze jedno pytanie: używamy stosunkowo starej wersji Synaptica (0.5?) teraz jest bodajże 0.7, która ma ważną funkcję - automatyczną wyszukiwarkę - wystarczy wpisać kawałek słowa a wyniki są już odfiltrowane. Czy planowana jest aktualizacja Synaptica? Czytałem angielski oryginał twojego poradnika jak dbać o PCLOSa, jest tam mowa o testa yuma/yumexa. To świetna sprawa, yum jest bardzo dobrym menedżerem pakietów, lepszym od apta. Korzystanie z niego to czysta przyjemność. Pamiętam jak korzystałem z niego na jednej z dystrybucji (na Fe....).

Offline AndrzejL

• PCLinuxOS Tester
  • Super Villain
  • RLU #490933
« Reply #3 on: August 11, 2011, 09:21:43 AM »
Co do synaptica nic nie wiem wydaje mi sie ze zostanie zastapiony przez Yum / Yumex ktory zostanie wprowadzony (z tego co czytalem) do PCLinuxOS w momencie gdy wszystkie buggy zostana zalatane i zostanie od zatwierdzony przez Texstara.

Pozdrawiam.

Andrzej

Offline AdamR

• Jr. Member
  • **
« Reply #4 on: August 11, 2011, 10:00:17 AM »
Dobrze, już wszystko wiem, dziękuję :)

Offline AndrzejL

• PCLinuxOS Tester
  • Super Villain
  • RLU #490933
Re: [SOLVED] Orientacyjny czas życia PCLinuxOS-a bez reinstalacji.
« Reply #5 on: August 11, 2011, 11:26:22 AM »
Nie ma sprawy. Dzieki za odpowiednie oznakowanie tematu ;).

Andrzej

Offline Dragon.Eustace.CS

• New Friend
  • *
« Reply #6 on: August 21, 2011, 03:48:58 PM »
Mam jeszcze jedno pytanie: używamy stosunkowo starej wersji Synaptica (0.5?) teraz jest bodajże 0.7, która ma ważną funkcję - automatyczną wyszukiwarkę - wystarczy wpisać kawałek słowa a wyniki są już odfiltrowane. Czy planowana jest aktualizacja Synaptica? Czytałem angielski oryginał twojego poradnika jak dbać o PCLOSa, jest tam mowa o testa yuma/yumexa. To świetna sprawa, yum jest bardzo dobrym menedżerem pakietów, lepszym od apta. Korzystanie z niego to czysta przyjemność. Pamiętam jak korzystałem z niego na jednej z dystrybucji (na Fe....).

Da się w Yumie łatwo zaznaczać wiele pakietów do instalacji?

Offline AndrzejL

• PCLinuxOS Tester
  • Super Villain
  • RLU #490933
« Reply #7 on: August 21, 2011, 03:52:16 PM »

Da się w Yumie łatwo zaznaczać wiele pakietów do instalacji?

Nie mam pojecia Smoku... Dowiemy sie jak juz Yumex bedzie gotowy do uzytku.

Andrzej

Offline AdamR

• Jr. Member
  • **
« Reply #8 on: August 24, 2011, 07:59:55 AM »
Tak, da się. Yum działa w trybie tekstowym (jak apt-get), yumex to nakładka graficzna (jak Synaptic), trochę skromniejsza w ustawienia, ale daje radę.