Author Topic: [SOLVED] PCLOS a bankowość internetowa  (Read 1330 times)

korbennn

• Guest
[SOLVED] PCLOS a bankowość internetowa
« on: August 17, 2010, 04:58:54 AM »
Hej krajanie!
Jak zapatrujecie się na mój plan zainstalowania PCLOSa Gnome lub E17 na pendrive'a w celu korzystania z konta internetowego? Do tego Opera albo FF + NoScript... Keepass odpali na PCLOSie?

Czekam na opinie + rady.
« Last Edit: September 13, 2010, 12:06:35 PM by AndrzejL »

Offline AndrzejL

• PCLinuxOS Tester
  • Super Villain
  • RLU #490933
    • Wordpress On The Wardrobe...
Re: PCLOS a bankowość internetowa
« Reply #1 on: August 17, 2010, 07:43:51 AM »
Witam.

Jak sie zapatrujemy? My na to jak na lato... tylko po co marnowac pendrive?

W/g mnie lepiej jest zrobic to co czego chcesz dokonac z poziomu instalacji na HDD (moze byc w VBoxie). Potem pacasz remasterek dzieki temu zyskujesz iso liveCD / liveDVD zaleznie od rozmiaru... To iso mozesz wykorzystac do stworzenia LiveUSB z lub bez mozliwosci zapisywania zmian (lepiej bez bo wtedy mija sie to z celem...) albo zawsze mozesz w VBoxie iso odpalic wiec nawet jesli puter nie obsluguje boota z usb / cd mozesz zainstalowac VBoxa i stamtad pieknie i prosto w czystym / virtualnym linuxie nawet pod winda jako hostem mozesz bezpiecznie robic przelewy.

Po kazdym reboocie masz czyste / swieze / nieshaczone zrodelko dostepu do internetu z przegladarka ktora jest "dziewicza" i tylko addony zabezpieczajace sa na niej zainstalowane plus pewnie jakis firewall.. to wszystko ;).

Addony:

noscript # zaufany - korzystam od lat
adblock # z tym uwazaj czasem blokuje wazne elementy na stronie banku...
betterprivacy # czysci cookies jest super
flashblock # odblokowuje toalete... nie no zartuje jak sama nazwa wskazuje blokuje flashowe badziewia ktore sa coraz czesciej zrodlem problemow

Pozdrawiam

Andrzej
« Last Edit: August 17, 2010, 07:51:07 AM by AndrzejL »

korbennn

• Guest
« Reply #2 on: August 17, 2010, 10:44:46 AM »
Po co? Taki krok do przodu dla mnie, VBox przerabiałem kilka miesiecy, fakt, wygodne, ale zżera dużo ramu, a w związku z tym grzeje się laptop i słychać wiatrak [czego normalnie nie ma], a także pojawia się konieczność ładowania Win7 + Linux... za mało wiem, żeby instalować w formie dual boot, stąd pendrvie ;)

Dzięki za odpowiedź! :)

Offline AndrzejL

• PCLinuxOS Tester
  • Super Villain
  • RLU #490933
« Reply #3 on: August 17, 2010, 12:27:57 PM »
Najbardziej polecam na poczatku zabawe w VirtualBoxie. Laptop sie grzeje - owszem ale raczej nic mu sie nie stanie. Slysze ze Win7 - pewnie nowy sprzet. Wiatrak chodzi to dobrze. Chlodzi maszyne. Najmniej w ten sposob zepsujesz bo eksperymentujesz w wirtualnym srodowisku na wirtualnym dysku twardym.

Jesli chcesz sie bawic w instalacje na LiveUSB - podczas instalacji uwazaj jak partycjonujesz. Podczas zabaw pod Linuxem upewnij sie ze nie usuniesz sobie czegos z partycji windowsowskich.

Walcz panie kolego. Zaciecie. Chec nauki. Otwarty umysl. Jakies proste howto i na pewno poradzisz sobie i dualbootem ale to za jakis czas.

Widziales linka w poprzednim poscie? Moze Ci sie przydac.

Pozdrawiam. Zycze powodzenia.

Andrzej

P.S. Chcesz pisac po Angielsku i uczyc sie jezyka? Odwiedz IRC-a i kanaly PCLinuxOS'a. Mili ludzie. Rozmowy na ciekawe tematy. Nauka jezyka gwarantowana.
« Last Edit: August 17, 2010, 12:34:58 PM by AndrzejL »

Offline AdamR

• Jr. Member
  • **
« Reply #4 on: August 27, 2010, 10:27:13 AM »
Społeczność PCLOSa jest chyba najprzyjaźniejsza na świecie. Taka moja mała dygresja ;).
Dualboot nie jest problemem. Poważniejszy byłby tripleboot :)

Offline AndrzejL

• PCLinuxOS Tester
  • Super Villain
  • RLU #490933
« Reply #5 on: August 27, 2010, 01:21:07 PM »
Hehe :) :) podoba mi sie twoje podejscie :). Co do spolecznosci - tak - zgadzam sie z tym.

Andrzej