Author Topic: [SOLVED] Rozszerzenie nazwy pliku .eml / Files with *.eml extension  (Read 5237 times)

Offline wesse

• Jr. Member
  • **
 Witam
Czym można otworzyć plik o rozszerzeniu .eml ? Z tego co się doczytałem jest to plik Outlook Express Electronic Mail. Szukając dalej znalazłem że AbiWord może to otworzyć - otwiera podając tyko tekst pozbawiony sensu (OpenOffice.org Writer robi to samo). Czy ktoś wie jak takie pliki otworzyć?
 Pozdrawiam

SOLUTION: USE THUNDERBIRD OR KMAIL FROM THE REPOS TO OPEN *.eml FILES!

SOLUCJA: UZYJ THUNDERBIRD ALBO KMAIL Z REPOZYTORIUM DO OTWARCIA PLIKOW *.eml
« Last Edit: February 22, 2010, 07:18:45 AM by AndrzejL »
ZEN-mini 2009.2

Offline AndrzejL

• PCLinuxOS Tester
  • Super Villain
  • RLU #490933
    • Wordpress On The Wardrobe...
Re: Rozszerzenie nazwy pliku .eml
« Reply #1 on: November 18, 2009, 03:17:39 AM »
Siema Wesse.

Sprawdz Thunderbird Mozilli. Jest w repo i pamietam ze dzialal.

Andrzej

EDIT: Wlasnie sprawdzilem Mozilla Thunderbird dziala super z *.eml moze nawet zapisywac emaile jaki pliki z takim rozszezeniem. Poza tym powiem Ci ze od paru miesiecy uzywam Thunderbirda... Jest bardzo fajny. Smialo pytaj w razie watpliwosci.
« Last Edit: November 18, 2009, 03:29:06 AM by AndrzejL »

esnaider

• Guest
« Reply #2 on: November 18, 2009, 05:45:06 AM »
Kmail też sobie radzi, owieram nim maile przychodzące do mnie na gmaila, który jeszcze nie otwiera tych plików (prblem znany i nierozwiązany, przynajmniej na razie).
« Last Edit: November 18, 2009, 05:47:56 AM by esnaider »

Offline AndrzejL

• PCLinuxOS Tester
  • Super Villain
  • RLU #490933
« Reply #3 on: November 18, 2009, 06:25:00 AM »
Wesse daj znac jak Ci idzie. Ja mam ustawione powiazanie plikow. Klikam na *.eml i od razu otwiera sie thunderbird. Pewnie to samo da sie zrobic z kmailem!

Co do Gmaila... Jak dla mnie chwilowo najlepsza darmowa skrzynka to jest on FUJ. Szczegoly z pewnosci z czasem tez zostana doprowadzone do perfekcji :). Thunderbird jest wyjatkowo prosty w ustawieniu z gmailem.

Polecam.

Andrzej
« Last Edit: September 24, 2011, 07:16:01 AM by AndrzejL »

Offline wesse

• Jr. Member
  • **
« Reply #4 on: November 18, 2009, 07:04:11 AM »
Witam
 Nigdy nie używałem żadnego programu pocztowego, więc i  Thunderbird'a też nie używam. Że też nie spróbowałem wcześniej!! Oczywiście, że otworzył. Może zacznę Thunderbird'a używać? Muszę znaleźć jakąś instrukcję po polsku jak go się obsługuje, no bo jak wspomniałem nigdy takiego programu nie używałem.
 Dziękuję i pozdrawiam.
ZEN-mini 2009.2

Offline AndrzejL

• PCLinuxOS Tester
  • Super Villain
  • RLU #490933
« Reply #5 on: November 18, 2009, 07:08:59 AM »
Polecam bardzo serdecznie. Thunderbird na pewno ma gdzies manual po polsku. W oficjalnym repo na pewno jest tez spolszczona wersja programu. Program jest bardzo intuicyjny. Zupelnie jak Mozilla Firefox... Na pewno sobie z nim poradzisz. Polecam polaczenie google mail i thunderbird... - juz nie polecam google maila nikomu. Thunderbird to nadal naprawde super sprawa. Nigdy nie uzywalem KMaila. Byc moze rowniez jest swietny ale wiem ze firefoxa uzywam od dawna. Ufam mozilli... wiec thunderbirda tez musialem sprobowac :).

Pozdrawiam.

Ciesze sie ze moglem pomoc!

Andrzej
« Last Edit: September 24, 2011, 07:18:14 AM by AndrzejL »

esnaider

• Guest
Re: [SOLVED] Rozszerzenie nazwy pliku .eml / Files with *.eml extension
« Reply #6 on: November 18, 2009, 01:42:32 PM »
Na koniec chciałem powiedzieć, że na początku używałem programów do odczytania poczty zainstalowanych na moim dysku i ściągających wiadomości z serwera.
Wszystko było ok, aż do momentu kiedy potrzebowałem odczytac maila a nie miałem kompa, jak się pewnie domyślacie przegralem.
Od tamtej pory trzymam wszystko na serwerze pocztowym, do którego mam dostęp przez www, a jak ściągam coś na dysk lokalny to i tak zachowuje na www, na szczęście programy pocztowe można tak skonfigurować.
Podsumowując, Thunderbird i Kmail są ok, ale jak chcesz mieć dostęp do poczty zawsze i wszędzie, nie kasuj wiadomości  z serwera po ich pobraniu :).

Offline AndrzejL

• PCLinuxOS Tester
  • Super Villain
  • RLU #490933
« Reply #7 on: November 18, 2009, 03:55:02 PM »
Na koniec chciałem powiedzieć, że na początku używałem programów do odczytania poczty zainstalowanych na moim dysku i ściągających wiadomości z serwera.
Wszystko było ok, aż do momentu kiedy potrzebowałem odczytac maila a nie miałem kompa, jak się pewnie domyślacie przegralem.
Od tamtej pory trzymam wszystko na serwerze pocztowym, do którego mam dostęp przez www, a jak ściągam coś na dysk lokalny to i tak zachowuje na www, na szczęście programy pocztowe można tak skonfigurować.
Podsumowując, Thunderbird i Kmail są ok, ale jak chcesz mieć dostęp do poczty zawsze i wszędzie, nie kasuj wiadomości  z serwera po ich pobraniu :).

Swiete slowa :)... To samo tyczy sie zapisywania wyslanych wiadomosci na serwerze w folderze poczty wychodzacej...

Andrzej

Offline wesse

• Jr. Member
  • **
« Reply #8 on: November 25, 2009, 06:32:32 AM »
 Witam
Ja od początku stałego ( z sześć lat temu - jak ten czas leci!!) użytkowania internetu  a jednocześnie poczty elektronicznej nie używałem żadnych programów pocztowych. Tzn spróbowałem raz (program przynależny do Windows) i odechciało mnie się. Stwierdziłem, że jestem za głupi na tak skomplikowany program i przecież można to szybciej i prościej bez programu. Z natury jestem leniem i nie lubię sobie komplikować życia. Po paru nazwijmy to przypadkach włączyłem też na stałe w poczcie wówczas używanej zapisywanie listów przychodzących i wysyłanych. Poczty z reguły nie kasuję. Zdarza się natomiast to samym pocztom (kasowanie zawartości skrzynek), ale to już odrębna historia.
 Firefox - używam go od dawna.
 Thunderbird - muszę znaleźć trochę czasu i poszperam po internecie. Może rzeczywiście warto? Należy przynajmniej spróbować.

Jeszce raz dziękuję za pomoc
 Pozdrawiam
ZEN-mini 2009.2

Offline AndrzejL

• PCLinuxOS Tester
  • Super Villain
  • RLU #490933
« Reply #9 on: November 25, 2009, 08:55:27 AM »
Uzywanie programow pocztowych... Hmm temat rzeka... Wszystko zalezy od tego ile emaili odbierasz wysylasz / jakich kont uzywasz / i od wielu indywidulanych ustawien i przyzwyczajen wlacznie z tym jak stabilne jest Twoje lacze...

Pozdrawiam

AndrzejL