Author Topic: [SOLVED] Uaktualnienie programu vlc (zastapiony SMPlayerem)  (Read 3617 times)

Offline wesse

• Jr. Member
  • **
[SOLVED] Uaktualnienie programu vlc (zastapiony SMPlayerem)
« on: January 23, 2010, 08:31:16 AM »
Chciałem uaktualnić i dodać trochę pluginów do programu vlc. Po prostu zachciało mnie się obejrzeć film w formacie rmvb.
 No więc odpaliłem Synaptic [mając repo ftp://ftp.belnet.be/pub/mirror/pclinuxonline.com/apt/] zaznaczyłem do zaistalowania plugin, wyakoczyła dość bogata lista "dodatkowych niezbędnych zmian", zatwierdziłem  i wyskoczył taki komunikat:

Nie można zaznaczyć wszystkich pakietów do instalacji lub aktualizacji
 Następujące pakiety posiaają niespełnione zależności. Upewnij się czy wszystkie wymagane repozytoria są dodane i czy są włączone w preferencjach.

vlc-plugin-schroedinger: <== TO PRZYKŁAD

Zależności: vlc (= 1.0.4)
 Zależności: libvlccore.so.2

TO SAMO W PRZYPADKU:
vlc-plugin-xosd:
vlc-plugin-upnp:
vlc-plugin-twolame:
vlc-plugin-theora:
vlc-plugin-svgalib:

W przypadku zmiany repo [na http://ftp.heanet.ie/pub/pclinuxos/apt/]komunikat wyglądał tak:

Następujące pakiety posiaają niespełnione zależności. Upewnij się czy wszystkie wymagane repozytoria są dodane i czy są włączone w preferencjach.

vlc:
 Zależności: vlc-plugin-ogg
 Zależności: vlc-plugin-theora
 Zależności: libxcb-keysyms.so.0  but it is not installable

Obecnie nie chodzi mnie tak bardzo o sam vlc, ale jeśli mógłby ktoś łopatologicznie wytłumaczyć czy coś można w takim przypadku zrobić  (oczywiście nie instalując od nowa cały system).
« Last Edit: February 22, 2010, 07:21:01 AM by AndrzejL »
ZEN-mini 2009.2

AndrzejL

• Guest
Re: Uaktualnienie programu vlc
« Reply #1 on: January 23, 2010, 08:34:02 AM »
Nie uzywaj belnetu. Nie byl aktualizowany od ponad miesiaca.

Zmien na pclosusers.com albo heanet.ie. Uaktualniaj sie stamtad. Zawsze tylko jedno repozytorium na raz.

VLC jest chwilowo problematyczne zaraz znajde i przetlumacze linka albo sprawdze gdzie dodac +1...

Pozdrawiam

Andrzej

AndrzejL

• Guest
« Reply #2 on: January 23, 2010, 08:39:05 AM »
Dla waszej informacji paczka juz trafila do Broken Packages i Tex nad nia pracuje.  ;)

Poczekaj az odmrozi sie repozytorium i wszystko powinno hulac. Texstar jest zajety praca nad iso 2010 ktore pojawi sie za kilka tygodni a do tego czasu repo jest zamrozone. Wraz z odmrozeniem repozytorium powinny do niego trafic nowsze / lepsze / naprawione wersje programow.

Moze sproboj smplayera i win32-codecs-all? Ja ogladam rmvb bez bolu na tym odtwarzaczu.

Cierpliwosci.

Andrzej
« Last Edit: January 23, 2010, 08:42:35 AM by AndrzejL »

Offline wesse

• Jr. Member
  • **
« Reply #3 on: January 23, 2010, 11:44:35 PM »
Dzięki za wyjaśnienia.   win32-codecs-all - mam, smplayer zainstalowałem, uaktualniłem mplayera, ale nadal nie mogę  ogladać. Pokombinuje dalej, może gdzieś popełniam błąd.

Pozdrawiam
ZEN-mini 2009.2

AndrzejL

• Guest
« Reply #4 on: January 24, 2010, 04:05:10 AM »
A moglbys wyjasnic - Nie moge ogladac?

Andrzej

Offline wesse

• Jr. Member
  • **
« Reply #5 on: January 25, 2010, 12:39:14 AM »
   Mogę   

Próba odtworzenia filmu w smplayerze:  - po dluższej chwili otwiera sie okienko smplayera,  po czym wyskakuje komunikat:
            Błąd programu MPlayer
            MPlayer nieoczekiwanie zakończył pracę.Kod wyjścia 127

Mplayer został uaktualniony.

W przypadku vlc wyskakuje komunikat:

Moduł dekodera nie nadaje się:
   VLC nie wspiera formatu audio lub wideo "RV40". Niestety nie ma sposobu, aby to naprawić.

no i odtwarza dźwięk, a obrazu nie ma.
 Prawdę powiedziawszy to nie pamiętam, czym poprzednio odtwarzałem filmy w formacie rmvb. Wydaje mnie się, że właśnie vlc po doinstalowaniu jakiś wtyczek (pluginów) których vlc ma sporo.
  Przy próbie aktualizacji vlc i zaznaczeniu (a sporo ich jest) wszystkich dodatkowych wymaganych aktualizacji wyskakuje komunikat:

Następujące pakiety posiadają niespełnione zależności. Upewnij się czy wszystkie wymagane repozytoria są dodane i czy są włączone w preferencjach.

vlc:
 Zależności: vlc-plugin-ogg
 Zależności: vlc-plugin-theora
 Zależności: libxcb-keysyms.so.0  but it is not installable

Pozdrawiam
ZEN-mini 2009.2

AndrzejL

• Guest
« Reply #6 on: January 25, 2010, 06:24:03 AM »
A) Odpal SMPlayera i kliknij na Opcje > Preferencje... (moze byc troszke inaczej bo ja nie mam spolszczonego systemu). Otworzy sie okienko. Zakladka Glowne. Potem na zakladce glowne znajdz zakladke Video (Obraz czy jakkolwiek to jest nazwane). Tu znajdz Sterownik Wyjscia (z takim rozwijalnym Menu) i stamtad wybierz X11 albo Xv albo wogle pokombinuj z roznymi ustawieniami.

B) Prawo dostepu do pliku rmvb ustawione?

C) Plik na pewno nie jest uszkodzony?

D) Karta graficzna jest ustawiona prawidlowo w PCC > Sprzet > Ustaw server grafiki?

Jedno z powyzszych powinno rozwiazac problem. Jak nie to bedziemy grzebac dalej...

Andrzej
« Last Edit: January 25, 2010, 06:28:03 AM by AndrzejL »

Offline tvbtiger

• Jr. Member
  • **
  • Linux Girl
« Reply #7 on: February 17, 2010, 01:47:35 AM »
VLC obecnie nie da się ani aktualizować, ani instalować. Ja ten problem rozwiązałam kompilując najnowsze VLC ze źródeł, pobranych z ich strony. Może też spróbuj.

Zainstalowana wersja 1.0.5 odtwarza mi rmvb, bo właśnie sprawdziłam. Ja zazwyczaj do tego formatu korzystam z RealPlayera.
I 愛 Linux i переводы

AndrzejL

• Guest
« Reply #8 on: February 17, 2010, 01:51:39 AM »
VLC obecnie nie da się ani aktualizować, ani instalować. Ja ten problem rozwiązałam kompilując najnowsze VLC ze źródeł, pobranych z ich strony. Może też spróbuj.

Zainstalowana wersja 1.0.5 odtwarza mi rmvb, bo właśnie sprawdziłam. Ja zazwyczaj do tego formatu korzystam z RealPlayera.

Oczywiscie na wlasne ryzyko...

AndrzejL

Offline wesse

• Jr. Member
  • **
« Reply #9 on: February 18, 2010, 10:32:23 AM »
 Witam
  Spróbowałem kilka innych dystrybucji Linuksa Trochę to trwało bo i innych zajęć mnie też nie brakowało. Ale w końcu wróciłem - no prawie - do punktu wyjścia.
  Używam obecnie Zen mini 2009.2 Jest to jedna z wielu odmian czy też mutacji PCLinuksa. Jakoś tutaj napotykam na mniejsze - jak do tej pory  - problemy. Bez większych problemów zainstalowałem poprzez Synaptica parę programów m.in. VLC z którymi miałem poprzednio problemy. Np instalacja OpenOffice jest tu chyba lepsza niż w PCLinux. W tym miejscu pragnę podziękować tym wszystkim, którzy choć cokolwiek zrobili dla rozwoju tej dystrybucji.
  Filmy rmvb odtwarza VLC, ale nie jest to ideał. Odtwarzanie nie jest płynne, nieco szarpie, ale oglądać się da. Oczywiście jak znajdę chwilę czasu to będę dalej eksperymentował, ale powtarzam - obecnie nie mam czasu. Jak na dzień dzisiejszy - sprawa załatana. Może znajdę jakieś lepsze rozwiązanie?
  Pozdrawiam
ZEN-mini 2009.2

AndrzejL

• Guest
« Reply #10 on: February 18, 2010, 10:39:26 AM »
Witam
  Spróbowałem kilka innych dystrybucji Linuksa Trochę to trwało bo i innych zajęć mnie też nie brakowało. Ale w końcu wróciłem - no prawie - do punktu wyjścia.
  Używam obecnie Zen mini 2009.2 Jest to jedna z wielu odmian czy też mutacji PCLinuksa. Jakoś tutaj napotykam na mniejsze - jak do tej pory  - problemy. Bez większych problemów zainstalowałem poprzez Synaptica parę programów m.in. VLC z którymi miałem poprzednio problemy. Np instalacja OpenOffice jest tu chyba lepsza niż w PCLinux. W tym miejscu pragnę podziękować tym wszystkim, którzy choć cokolwiek zrobili dla rozwoju tej dystrybucji.
  Filmy rmvb odtwarza VLC, ale nie jest to ideał. Odtwarzanie nie jest płynne, nieco szarpie, ale oglądać się da. Oczywiście jak znajdę chwilę czasu to będę dalej eksperymentował, ale powtarzam - obecnie nie mam czasu. Jak na dzień dzisiejszy - sprawa załatana. Może znajdę jakieś lepsze rozwiązanie?
  Pozdrawiam

Podziekuj Siamerowi bo to on teraz zajmuje sie ZenMini...

Andrzej

Offline wesse

• Jr. Member
  • **
« Reply #11 on: February 18, 2010, 10:49:58 AM »
Natomiast SMPlayer dziala bezbłędnie - przed chwilą to wypróbowałem.

==>  Siamer

WIELKIE DZIĘKI !!!

Pozdrawiam
ZEN-mini 2009.2

AndrzejL

• Guest
« Reply #12 on: February 18, 2010, 10:53:57 AM »
Natomiast SMPlayer dziala bezbłędnie - przed chwilą to wypróbowałem.

==>  Siamer

WIELKIE DZIĘKI !!!

Pozdrawiam

SMPlayer rzadzi ;)! Siamer odezwie sie napewno niebawem ;)... uderz w stol... a obudzisz Siamera ;)

Andrzej