Witam.
Od dłuższego czasu toczyłem wojnę ze swoją kartą wifi Atheros AR2413 (AR5005G 802.11bg). Problem polegał na tym, że pomimo bezproblemowego łączenia się z siecią, właściwie w ogóle nie mogłem z niej korzystać, zarówno http, ftp, jak i wymiana plików w sieci domowej. Na początku, mając kernel 2.6.38.8, rozwiązałem problem używając modułu ndiswrapper i sterownika netathw. Jednak po upgradzie do kernela 3.2.18 moduł ndiswrapper u mnie nie działa. Wróciłem w takim wypadku do ath5k, sądząc, że nowy kernel przyniósł rozwiązanie. Okazało się, że jednak nie, problem był dalej taki sam.
Przetrząsnałem kawałek Internetu i znalazłem parę wskazówek. Okazuje się, że rozwiązanie problemu nie jest takie skomplikowane. Wystarczy otworzyć /etc/modprobe.conf jako root i dodać na końcu wpis options ath5k nohwcrypt. Ten wpis rozwiązuje problem z kartami 2xxx/5xxx. W przypadku kart 9xxx należy dodać wpis options ath9k nohwcrypt.
Plik modprobe.conf po edycji:
install scsi_hostadapter /sbin/modprobe pata_atiixp; /sbin/modprobe sata_sil; /bin/true
install ide-controller /sbin/modprobe ide_generic; /bin/true
install usb-interface /sbin/modprobe ehci_hcd; /sbin/modprobe ohci_hcd; /bin/true
alias ath0 ath5k
options snd-ac97-codec power_save=1
alias pci:v0000168Cd0000001Asv0000144Fsd00007094bc02sc00i00 ath5k
options radeon modeset=1
options ath5k nohwcrypt
Niewielka modyfikacja, a pozwola oszczędzić naprawdę dużo nerwów.
Pozdrawiam,
greekzz