Poradzilibyscie jakies poradniki na temat linuxa?
Ciagle próbuje cos debugować , odinstalowac , zainstalować, system raz działa , potem nie działa, potem znów działa

Jednym strach go troche dotykać bo zainstaluje coś i znów coś popsuje

( Pare lat temu pamietam było gorzej, wystarczyło zresetować system gdy się uruchamiał , przy nastepnym uruchomieniu juz nie wstał )
Dzis jest lepiej , system prawie sam sie naprawia, programów jest wiecej, łatwiej naprawić , czarne okienko juz nie takie magiczne.
Jednak wiedza typu " apt-get --help " gdy system sie popsuje troche mi nie wystarcza.
Widze ze wiekszosc zeby musze sie uczyc sam z poradnikow w necie.
O ile na temat debugowania cos znalazłem "valgrind " to na temat pakietów nie wiem jak to ugrysc.
Chodzi o to ze mam popsuty system troche , jakies konflikty, których nie moge naprawic menadzerem ,
niektórych pakietów nie moge zainstalowac bo maja nie spełnione zaleznosci, i chyba to wszystko.
Powiem wprost , moja wiedza opera sie na :
apt-get update , apt-get uprade dist ( zauwazyłem ze inaczej działa ' apt-get dist-upgrade ' )
apt-cache searchfile plik
Przydałyby mi sie komendy które np. pozwalały by mi zainsttalowac pakiet bez zaleznosci lub edytowac repozytorium z konsoli.
Przydałby mi sie skrypt , który co jakis czas sprawdzałby pakiety zainstalowane w systemie, robiłby baze danych , zainstalowanych ,
odistalowanych pakietów -data -wersja paczek; cos podobnego jest w synaptic, ale nie wiem czy to ogarnia wszystkiepakiety w systemie, czy tylko te instalowane przez synaptic.
Przykladowo, ostatnio próbowalem przeinstalowac pakiety z 2012 na 2011
Reinstalowałem glibc-2.13-4pclos2011, poniewaz niektóre pakiety miałem 2012 tez chciałem przeinstalowac na 2011,
wiec przeinstalowywałem pokolei zaleznosci jak umiałem, a takze cos zwiazane z libgobject-2.0.so.0.3116.0 i moze cos jeszcze
(libglib2.0_0-2.31.16-2pclos2012
jedynie errory zapisalem
http://wklej.org/id/794285/Twoja sesja trwała krócej niz 10 sek....moze oznaczać problem z instalacją lub brak przestrzeni dyskowej..
(plik~).xsession-errors
/etc/X11/gdm/Xsession:Beginning session setup
/etc/X11/gdm/Xsession:Setup done,will execute
/usr/bin/ssh-gend --/etc/X11/xdm/Xsession GNOME localhost being added to acces control list gnome-session symbol lookup
error:/usr/lib/libdbus-glib-1.so.2: undefined symbol: g_mutex_lock./var/log/auth.log , /var/log/messages , /var/log/syslog , /var/log/user -> mam czyste.
Pomyslałem sobie ze dobrym pomyslem bylby skrypt, który mialby liste pakietów potrzebnych do prawidlowego funkcjonowania,
i wystarczyloby go uruchomic w trybie awaryjnym
lub jest drakbackup czy cos takiego, ale nie wiem jak uruchomic z konsoli by przywrócił system do poprzedniego stanu.
Edit.
PS: Co do systemu znów zaczoł działac po instalacji pakietów : update && upgrade dist ,