Author Topic: [SOLVED] Pogłębianie wiedzy na temat systemu linux.  (Read 1471 times)

Offline tele

• Full Member
[SOLVED] Pogłębianie wiedzy na temat systemu linux.
« on: July 19, 2012, 04:21:07 PM »
Poradzilibyscie jakies poradniki na temat linuxa?

Ciagle próbuje cos debugować , odinstalowac , zainstalować, system raz działa , potem nie działa, potem znów działa  ::)
Jednym strach go troche dotykać bo zainstaluje coś i znów coś popsuje  ;D
( Pare lat temu pamietam było gorzej, wystarczyło zresetować system gdy się uruchamiał , przy nastepnym uruchomieniu juz nie wstał )

Dzis jest lepiej , system prawie sam sie naprawia, programów jest wiecej, łatwiej naprawić , czarne okienko juz nie takie magiczne.
Jednak wiedza typu " apt-get --help " gdy system sie popsuje troche mi nie wystarcza.

Widze ze wiekszosc zeby musze sie uczyc sam z poradnikow w necie.
O ile na temat debugowania cos znalazłem "valgrind " to na temat pakietów nie wiem jak to ugrysc.
Chodzi o to ze mam popsuty system troche , jakies konflikty, których nie moge naprawic menadzerem ,
niektórych pakietów nie moge zainstalowac bo maja nie spełnione zaleznosci, i chyba to wszystko.

Powiem wprost , moja wiedza opera sie na :
apt-get update , apt-get uprade dist ( zauwazyłem ze inaczej działa ' apt-get dist-upgrade ' )
apt-cache searchfile plik

Przydałyby mi sie komendy które np. pozwalały by mi zainsttalowac pakiet bez zaleznosci lub edytowac repozytorium z konsoli.
Przydałby mi sie skrypt , który co jakis czas sprawdzałby pakiety zainstalowane w systemie, robiłby baze danych , zainstalowanych ,
odistalowanych pakietów -data -wersja paczek; cos podobnego jest w synaptic, ale nie wiem czy to ogarnia wszystkiepakiety w systemie, czy tylko te instalowane przez synaptic.

Przykladowo, ostatnio próbowalem przeinstalowac pakiety z 2012 na 2011
Reinstalowałem glibc-2.13-4pclos2011, poniewaz niektóre pakiety miałem 2012 tez chciałem przeinstalowac na 2011,
wiec przeinstalowywałem pokolei zaleznosci jak umiałem, a takze cos zwiazane z libgobject-2.0.so.0.3116.0 i moze cos jeszcze
(libglib2.0_0-2.31.16-2pclos2012
jedynie errory zapisalem
http://wklej.org/id/794285/

Code: [Select]
Twoja sesja trwała krócej niz 10 sek....moze oznaczać problem z instalacją lub brak przestrzeni dyskowej..
(plik~).xsession-errors
/etc/X11/gdm/Xsession:Beginning session setup
/etc/X11/gdm/Xsession:Setup done,will execute
/usr/bin/ssh-gend --/etc/X11/xdm/Xsession GNOME localhost being added to acces control list gnome-session symbol lookup
error:/usr/lib/libdbus-glib-1.so.2: undefined symbol: g_mutex_lock.
/var/log/auth.log , /var/log/messages , /var/log/syslog  , /var/log/user -> mam czyste.

Pomyslałem sobie ze dobrym pomyslem bylby skrypt, który mialby liste pakietów potrzebnych do prawidlowego funkcjonowania,
i wystarczyloby go uruchomic w trybie awaryjnym
lub  jest drakbackup czy cos takiego, ale nie wiem jak uruchomic z konsoli by przywrócił system do poprzedniego stanu.

Edit.
PS: Co do systemu znów zaczoł działac po instalacji  pakietów : update && upgrade dist ,
« Last Edit: August 28, 2012, 02:45:15 PM by rafih »
---
Sorry, if my language is wrong,
you please write notice where I do mistakes, I will try to learn.

Offline rafih

• Moderator
  • Full Member
  • jestem na #PCLinuxOS-PL
Re: [SOLVED] Pogłębianie wiedzy na temat systemu linux.
« Reply #1 on: August 28, 2012, 03:02:29 PM »
Czesc Tele.

Poradzilibyscie jakies poradniki na temat linuxa?

Wybacz ale nie. Nie znam żadnych. Nie czytalem zadnych. Polecam uzyć jakiejs wyszukiwarki typu https://startpage.com - jestem pewny że jeśli użyjesz właściwych słów kluczowych to coś znajdziesz.

W sumie mogę polecić jeden podręcznik ale jest po angielsku. To książka opisujaca podstawy komend Linuxowych Znajdziesz go tutaj. Oprócz tego w sygnaturach naszych użytkowników często można znaleźć prywatne strony WWW poswięcone PCLinuxOS-owi i nie tylko. Zajrzyj tam.

Ciagle próbuje cos debugować , odinstalowac , zainstalować, system raz działa , potem nie działa, potem znów działa. Jednym strach go troche dotykać bo zainstaluje coś i znów coś popsuje.

W to akurat ciezko jest mi uwierzyc. Sam używam instalki z listopada 2009 i cały czas chodzi ona bez zarzutów. Owszem - czasami pojawiają się drobne problemy ale nic czego odrobina szukania nie naprawi.

Nie wiem czy czytałes "Jak utrzymac system PCLinuxOS w bardzo dobrym stanie". Jesli postępujesz własciwie (w duzym skrocie a) zainstaluj b) podłącz do netu c) zaktualizuj d) rebootnij e) dodaj spolszczenia f) zaktualizuj g) rebootnij) h) zainstaluj to co jest ci potrzebne i) aktualizuj przynajmniej raz na dwa tygodnie) to wszystko powinno śmigać. Jeśli cos nie śmiga - musi byc przyczyna. Czasem winny jest software - czasem hardware. Wyszukujesz wtedy informacje (najpierw tutaj na forum a potem jesli tu nic nie znajdziesz to szukasz w necie). Po znalezieniu i zaaplikowaniu poprawek system powinien byc stabilny i to bardzo. Dodatkowym warunkiem stabilnosci jest a) nie używanie sekcji testing z repozytoriów b) nie używanie paczek spoza repozytoriów (zadnych rpmow z distra x czy y czy kompilowania z tarballi). Jeśli za dużo sie kombinuje - system może stracić na stabilności - to juz nie jest wina PCLinuxOS.

Dzis jest lepiej , system prawie sam sie naprawia, programów jest wiecej, łatwiej naprawić , czarne okienko juz nie takie magiczne.
Jednak wiedza typu " apt-get --help " gdy system sie popsuje troche mi nie wystarcza.

Widze ze wiekszosc zeby musze sie uczyc sam z poradnikow w necie.
O ile na temat debugowania cos znalazłem "valgrind " to na temat pakietów nie wiem jak to ugrysc.
Chodzi o to ze mam popsuty system troche , jakies konflikty, których nie moge naprawic menadzerem ,
niektórych pakietów nie moge zainstalowac bo maja nie spełnione zaleznosci, i chyba to wszystko.

Zakładanie tematu takiego jak ten mija sie troszkę z celem. Potrzebujesz pomocy z instalacja paczki z repozytorium? Sa problemy z zależnościami - załóz temat "Problem z zależnościami programu xxx. Mam błąd yyy." a potem w temacie dobrze opisz co zrobiłeś. Jeśli kompilujesz coś z poza repozytorium wcale nie zgłaszaj problemów na tym forum. System w którym znajdują się skompilowane paczki spoza repozytorium automatycznie traci support na tym forum.

Powiem wprost , moja wiedza opera sie na :
apt-get update , apt-get uprade dist ( zauwazyłem ze inaczej działa ' apt-get dist-upgrade ' )
apt-cache searchfile plik

System uaktualniamy poprzez menadżer paczek - Synaptic. Jeśli nalegasz na aktualizacje z terminalu zrob to w sposob zalecany:

su
wpisujesz haslo roota i pacasz enter.

apt-get update
apt-get dist-upgrade
Wyszukiwanie paczek z terminalu to komenda

apt-cache search nazwapaczki
Niektóre informacje w języku angielskim można znależć tutaj http://sparewotw.wordpress.com a po polsku tutaj http://blog.sloniupl.eu

Przydałyby mi sie komendy które np. pozwalały by mi zainsttalowac pakiet bez zaleznosci lub edytowac repozytorium z konsoli.
Przydałby mi sie skrypt , który co jakis czas sprawdzałby pakiety zainstalowane w systemie, robiłby baze danych , zainstalowanych ,
odistalowanych pakietów -data -wersja paczek; cos podobnego jest w synaptic, ale nie wiem czy to ogarnia wszystkiepakiety w systemie, czy tylko te instalowane przez synaptic.

Instalacja pakietów bez zależnosci to gwarancja problemów. Tutaj tego nie supportujemy.

Jeśli chcesz sprawdzć jakie są w systemie zainstalowane paczki możesz to zrobić komendą:

rpm -qa > /home/twojlogin/Zainstalowane_Paczki.txt
Nie zapomnij zamienić twojlogin na Twoj login w systemie.

Po puszczeniu takiej komendy w Twoim folderze domowym znajdzie sie plik Zainstalowane_Paczki.txt

Po otwarciu powinien on wyglądac mniej wiecej tak:

wget-1.14-1pclos2012
libspeex1-1.2-0.rc1.1pclos2007
perl-XML-SAX-0.96-10pclos2009
python-twisted-runner-10.1.0-2pclos2010
libgpsd19-2.95-1pclos2010
x11-driver-input-fpit-1.4.0-2pclos2011
libdotconf-devel-1.0.13-1pclos2010
libxevie1-1.0.3-1pclos2011

Jeśli chcesz wiedzieć jakie paczki instalowałeś ostatnio bądź też kiedy zainstalowana została dana paczka odpal komendę:

rpm -qa --last > /home/twojlogin/Zainstalowane_Paczki_Sort_Data.txt
Nie zapomnij zamienić twojlogin na Twoj login w systemie.

Po puszczeniu takiej komendy w Twoim folderze domowym znajdzie sie plik Zainstalowane_Paczki_Sort_Data.txt

Po otwarciu powinien on wyglądać mniej wiecej tak:

dkms-nvidia-current-304.37-1pclos2012         Tue 28 Aug 2012 10:26:28 AM IST
x11-driver-video-nvidia-current-304.37-1pclos2012 Tue 28 Aug 2012 10:26:22 AM IST
kde-utils-kcalc-4.8.3-5pclos2012              Mon 27 Aug 2012 02:42:48 PM IST
grep-2.14-1pclos2012                          Sun 26 Aug 2012 12:58:31 PM IST
asciidoc-8.6.8-1pclos2012                     Sun 26 Aug 2012 12:58:29 PM IST
git-1.7.12-1pclos2012                         Sun 26 Aug 2012 12:58:22 PM IST
kde4-config-4.8.3-8pclos2012                  Sat 25 Aug 2012 12:46:51 PM IST
python-qt4-devel-4.9.4-1pclos2012             Fri 24 Aug 2012 10:36:48 AM IST
python-qt4-4.9.4-1pclos2012                   Fri 24 Aug 2012 10:36:48 AM IST
python-qt4-scripttools-4.9.4-1pclos2012       Fri 24 Aug 2012 10:36:47 AM IST

Przykladowo, ostatnio próbowalem przeinstalowac pakiety z 2012 na 2011
Reinstalowałem glibc-2.13-4pclos2011, poniewaz niektóre pakiety miałem 2012 tez chciałem przeinstalowac na 2011,
wiec przeinstalowywałem pokolei zaleznosci jak umiałem, a takze cos zwiazane z libgobject-2.0.so.0.3116.0 i moze cos jeszcze
(libglib2.0_0-2.31.16-2pclos2012
jedynie errory zapisalem
http://wklej.org/id/794285/

Code:

Twoja sesja trwała krócej niz 10 sek....moze oznaczać problem z instalacją lub brak przestrzeni dyskowej..
(plik~).xsession-errors
/etc/X11/gdm/Xsession:Beginning session setup
/etc/X11/gdm/Xsession:Setup done,will execute
/usr/bin/ssh-gend --/etc/X11/xdm/Xsession GNOME localhost being added to acces control list gnome-session symbol lookup
error:/usr/lib/libdbus-glib-1.so.2: undefined symbol: g_mutex_lock.

/var/log/auth.log , /var/log/messages , /var/log/syslog  , /var/log/user -> mam czyste.

Pomyslałem sobie ze dobrym pomyslem bylby skrypt, który mialby liste pakietów potrzebnych do prawidlowego funkcjonowania,
i wystarczyloby go uruchomic w trybie awaryjnym
lub  jest drakbackup czy cos takiego, ale nie wiem jak uruchomic z konsoli by przywrócił system do poprzedniego stanu.

Edit.
PS: Co do systemu znów zaczął działać po instalacji  pakietów : update && upgrade dist ,

Za dużo namieszałeś w systemie. Nie mam pojęcia jakim cudem i jak to zrobiles - nigdy nie spotkałem się z takimi błędami.

Proponuję przeinstalować system używając nowego iso 2012.08 i aktualizować go poprawnie. Jesli wystapią błędy zgłoś sie do nas i załóż temat z prosbą o pomoc i dokładnym opisem problemu.

Pozdrawiam.

Rafih

Offline tele

• Full Member
Re: [SOLVED] Pogłębianie wiedzy na temat systemu linux.
« Reply #2 on: September 24, 2012, 08:42:07 AM »
 Dziękuje za wykład  ;D ,
za pozwoleniem będę dodawał tutaj tutki jeśli znajde.
W to akurat ciezko jest mi uwierzyc.....  Owszem - czasami pojawiają się drobne problemy

Owszem mam czasem problemy ,ale  zakładanie tematów nie zawsze pomaga, np. problem z utf-8 w synaptic dalej jest nie rozwiazany i nie tylko ja miałem z tym problem, w końcu dałem se z tym spokój i ụżywam drugiego systemu.
Nowe KDE które zainstalowałem i Gnome(chodzi o pakiety)  również wymaga malutkich poprawek i pewnie ten problem nie dotyczył tylko pc-linux, stare środowiska były bardziej dopracowane choć może nie bez wad, Kaffeine ma problem z plikami ogv, odtwarza tylko 5 sekund.
Kadu z repozytorium testing nie działa prawidłowo, temat leży na forum może ponad tygodzień w dziale Advanced Users Section.
Pc-linux jest leciutkim i małym systemem, ale żeby przyciągało coraz więcej ludzi musi się rozwijać i wszystko musi w nim działać.
Najlepszym sposobem na promowanie i uczenie innych jest robienie filmików
Program który znalazłem i działa to gtk-recordMyDesktop, ale nie potrafi wyłapać dźwięku z mikrofonu, nie wiem czemu,
Youtube ma problem z plikami ogv. więc używam RM OGV FLV to AVI converter i przerabiam na .avi.
Ubolewam trochę że linuxy choć bardzo podobne do siebie i często korzystają z tych samych pakietów , na tyle się różnią , że każda dystrybucja troche inaczej działa, np. nie mogę swobodnie instalować pakietów rpm i deb różnych dystrybucji.

standard FHS
http://proton.pathname.com/fhs/pub/fhs-2.3.html
« Last Edit: September 24, 2012, 08:50:58 AM by tele »
---
Sorry, if my language is wrong,
you please write notice where I do mistakes, I will try to learn.