Author Topic: [SOLVED] PCLinuxOS 2012 KDE4 32bit problem ze spolszczeniem (gimp-help).  (Read 2200 times)

Offline greekzz

• Jr. Member
  • **
Re: pc-linux 2012 KDE 32bit, coś z pakietami
« Reply #15 on: May 01, 2012, 10:40:05 AM »
Serio? Ja mam same atherosy w domu. Zaden z nich nigdy nie robil problemow pod sterownikiem ath5k albo ath9k.
Niestety. Na ath5k nie da rady korzystać z netu, ładuje parę kB i zawiesza się połączenie (http, ftp, pop3). Dopiero wrzucenie netathw usprawnia wszystko. Co prawda mam małe problemy z ndiswrapper pod lxde, ale generalnie to problem ze sterami. Ale czemu tak jest, skoro karta jest wspierana, to nie wiem.

AndrzejL

• Guest
« Reply #16 on: May 01, 2012, 11:01:26 AM »
Probowales na nowszym kernelu z repo testing? Ath5k zalezy kernelu. Wiem ze 3.2.16 bfs wprowadza wiele poprawek dla ath5k. Jesli nie chcesz korzystac z kernelu z testing zainstaluj dkms madwifi, zblacklistuj ath5k i ath9k i modprobe preloaduj ath_pci ale ten modul bedzie usuniety wraz z instalacja w przyszlosci nowszego kernela.

Pozdrawiam.

Andrzej

Offline greekzz

• Jr. Member
  • **
« Reply #17 on: May 01, 2012, 11:32:53 AM »
Wolę poczekać na stable. Póki wszystko działa pod netathw nie będę kombinował, ale dzięki za radę.

Pozdrawiam,
greekzz

Offline tele

• Full Member
« Reply #18 on: May 01, 2012, 11:20:38 PM »
Z neta korzystam przez kabel DSL , jeśli to wina sterowników , to wi-fi odpada, musi być inny pakiet lub sterownik.

Code: [Select]
Czyli masz kabelek DSL bezpośrednio wpięty w wejście modemowe w kompie
Tak.

bo może to problem ze sterownikami modemowymi?

Moze?  Ale nie wiem jak to sprawdzić.

Zainstalowałem na nowo pc-linuxa , z nowym .iso, i teraz nie przez usb, tylko przez CD-RW.
Błąd jest ten sam i w tym samym miejscu.

Odpaliłem w konsoli addlocale błąd pojawia się mi przy sciąganiu pakietu gimp-help - widac to na koncu w konsoli. Poprosilem o ponoc Pinoc-a a ten poradził mi żebym najpierw usunał gimpa i potem uruchomił addlocale. Zadziałało. Spolszczyłem sobie system i ponownie zainstalowałem gimpa i gimp-help ale przez synaptic  i żadnego błędu w synaptic. Naprawde nie wiem czemu z addlocale nie dało się tego pakietu zainstalować, skoro to chyba nie jest żaden sterownik.

Od pinoc też nie dowiedziałem się czemu mi zawsze w tym samym miejscu staje, a innym normalnie działa.

W kazdym razie problem ze spolszczeniem uwazam za rozwiazany.

Pozdrawiam i dziekuje tym ktorzy probowali pomoc.

Tele
« Last Edit: May 02, 2012, 02:49:11 PM by AndrzejL »
---
Sorry, if my language is wrong,
you please write notice where I do mistakes, I will try to learn.

Offline sloniupl

• Moderator
  • Full Member
  • Registered Linux User #548214
    • BLOG SŁONIA
« Reply #19 on: May 02, 2012, 12:48:22 AM »
Z neta korzystam przez kabel DSL , jeśli to wina sterowników , to wi-fi odpada, musi być inny pakiet lub sterownik.

Czyli masz kabelek DSL bezpośrednio wpięty w wejście modemowe w kompie czy przez jakiś router działa ci internet, bo może to problem ze sterownikami modemowymi?
Bare metal
DELL Inspiron 7720
Intel Core i7-3630QM
16GB RAM
NVIDIA GeForce GT 650M
KDE 64bit

Offline tele

• Full Member
Dzięki za edytowanie posta :D

Zna któś jakieś fajne benchmarki? Sprawdził bym sobie połączenie internetowe
 (choć nie chce mi się wierzyć że to to )
oraz zprawdził bym sobie 3D, czy nie mam jakiś bugów z renderingiem w linuxie.
PS. 3D temat rozwiązany w osobnym poście
« Last Edit: May 03, 2012, 04:39:39 AM by tele »
---

Offline sir_herrbatka

• Full Member
Z tego co piszesz wygląda na to, że mamy jakiś poważny błąd w addlocale. I jest to bardzo dziwne.

Offline tele

• Full Member
Ale u innych addlocale działa  " normalnie " i to jest najdziwniejsze.

Spróbuje jeszcze na nowym pc-linux uruchomić 3D i zobaczyć czy addlocale wtedy pójdzie.
________
Po "usprawnieniu"  3D , addlocale dalej sypie sie przy sciaganiu pakietu gimp-help.
« Last Edit: May 03, 2012, 08:17:03 AM by tele »
---